Halvány rózsaszín háttér előtt egy hosszúkás fa kanál, rajta számos kávébabbal, amiket éppen önt lefele valaki, mellette a jobb felső sarokban egy kémiai egyenlet

Koffein - barát vagy ellenség?

June 12, 20252 min read


A kávé talán a legelterjedtebb ital a világon, sokan el sem tudják képzelni a napuk kezdetét nélküle. Folyamatosan bukkannak fel jobbnál jobb receptek - és mellette azt is sokat hallani, hogy milyen veszélyei vannak. Hol azt állítják, hogy káros, és mellőzni kéne, hol azt, hogy egyenesen medicinális hatással lehet a szervezetre. Hol az igazság? 

Mi a koffein? 

Az egész “vita” kiváltója a koffein, ami nem csak a kávéban található meg, viszont ő a legismertebb forrása. Egy olyan összetevőről beszélünk, ami biológialiag aktív, azaz változást tud előidézni a fogyasztása a szervezetben. Ennek legismertebb példája a fáradtság csökkentése, de emellett még számos hatása van. 

Agyra gyakorolt hatások

A koffein növeli az agy dopamin szintjét - ez a “pozitív hormon”, ami jelez az agynak, ha valami kellemes. Hívhatjuk instantnak is, mivel minimális erő- és energia befektetésre van szükség a kézhez kapásához. (Hasonló hatást el lehet érni pl. edzéssel, amihez kicsit több erőfeszítés szükséges.) Emiatt könnyű rászokni, hisz az agyunk igényli az instant boldogságot. Leszokni sajnos nehezebb, mivel nagy akaraterőt igényel - ugyanis a hatása épp az említettek ellentéte: fejfájás, sóvárgás, könnyebb irritálhatóság, esetleg alvászavarok. A jó hír az, hogy ezek csupán pár hétig állnak fent.


Mennyi a túl sok? 

Hasonló tünetekkel járhat a túladagolás is - fejfájás, remegés, koncentráció zavar, esetleg szédülés; emiatt érdemes figyelni arra, hogy egy nap ne igyunk túl sokat, vagy túl erőset. Az általánosan elfogadott maximális mennyiség 400mg koffein. Mivel számít, hogy milyen kávéból és milyen módszerrel készül, valamint hogy milyen módon fogyasztjuk, nehéz általánosan kijelenteni, hogy mennyi adagnak felel meg ez a szám. Példaként maradjunk a legközkedveltebb verziónál, az eszpresszó alapú italoknál (pl. Cappucino, latte macchiato): egy adag nagyjából 63g koffeint tartalmaz, azaz minimum 6db-ot kéne belőle fogyasztani, hogy “túladagoljuk”. Ez elég nagy szám, ami szépen mutatja, hogy nehéz elérni a veszélyes mennyiséget.

Testre gyakorolt hatások

A koffein nem csak az agyunkat pörgeti fel (éberebbek leszünk, gyorsabban hozunk döntést), hanem a szervezetünket is, ugyanis gyorsítja az anyagcserét, növeli a gyomorsav- és vizeletkiválasztást (azaz vízhajtó hatása van), emellett fokozza a vázizmok (a csontokat mozgató izmok) és a szív működését a pulzusszám megnövelésével, valamint javítja a véráramlást is. Emellett érdekes módon vízelvonó hatással is rendelkezik, és lassítja a máj működését (lassabban bont le anyagokat),emiatt érdemes figyelni a víz pótlására; nagyjából az elfogyasztott mennyiség kétszeresét érdemes elfogyasztani.



Amint látható számos pozitív, és nagyjából ugyanannyi negatív hatása is van a koffeinnek; sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk. Egy dolog biztos: ha kicsit tudatosak vagyunk, és figyelünk a testünk jelzéseire, akkor nincs mitől félnünk. 







Használt források: 

https://egeszsegvonal.gov.hu/k/1164-koffein.html

https://www.koffeinbox.com/koffein-hatasa/


Back to Blog