Háttérben egy gyönyörű, mediterrán kisváros csatorna utcája, két oldalt járdával és hangulatos épületekkel, középen egy folyóval, rajta parkoló csónakok, amin két híd fut át; az előtérben a bal alsó sarokban egy csésze gőzölgő kávé

Kávészünet a világ körül

July 23, 20258 min read

Hogyan készítik a kávét különböző kultúrákban? 


Áh, mily varázslatos szó ez: kávészünet. Van benne valami melengető, mégis ellazító; kellemes kikapcsolódást ígér egy rövid időre. A svédeknek külön szavuk is van rá (ami magyarban elég viccesen hangzik): fika. Ez is bizonyítja, hogy a világon szinte mindenhol szeretik az emberek kényeztetni magukat egy finom ital és süti kombóval (én, én vagyok emberek) - viszont mindenhol egy kicsit eltérő ez. 

Borzasztóan sok színes kultúrából tevődik össze kicsiny bolygónk, minden országnak megvan a maga sajátossága. Tegyünk hát egy körutazást a Föld körül, és pillantsunk bele különböző népek kávézási szokásaiba. Kérjük a beszállást befejezni, a szerelvény indul!

Első megálló: Európa

Olaszország: Espresso, vagy “Caffe”

Talán az olaszok a leghíresebbek a kávékultúrájukról. Számos hely és márka szereti kiemelni, hogy ők bizony olasz kávéval dolgoznak, mivel ez automatán ad egyfajta presztízst. 

Az olaszok életének szerves részét képezi a kávé, hiszen egész nap fogyasztják, és nem csak az íze vagy a hatása miatt: ilyenkor lehet kapcsolatokat ápolni, közösséget építeni, vagy csak élvezni a bár (olasz kávézó) hangulatát. 

Az olaszok kedvenc itala  az espresso, ami náluk egyet jelent a “kávé” szóval - tehát ha rendelünk egy kávét, akkor espressot fognak kihozni, kivéve ha pontosítunk, hogy mit szeretnénk. Ez fontos tény, hiszen ha kérünk egy lattét, akkor egy csésze tejet fogunk kapni - mivel ez az olasz szó a tejre. Érdekesség, hogy az olaszok csak délelőtt isznak tejes kávét - ha dél után kérünk ilyet, akkor furcsa tekinteteket kapunk. 

Az olaszok legfőképp állva, pár kortyban felhörpintve szeretik fogyasztani, szigorúan feketén - közben pedig élnek egy kis szociális életet, hiszen ez is nagyon fontos eleme a kávészünetnek. Emiatt sokszor a pultnál állva olcsóbb, mintha leülnénk.

Franciaország: Café au Lait

Sajnos a többi ország kávékultúrája nem annyira “tanulmányozott”, mint az olasz, ezért valószínűleg nem tudok túl sok háttérinformációval szolgálni a továbbiakban. A franciákhoz a Café au Lait kötődik, ami talán már a nevéből is egyértelmű. Ha minden igaz akkor ez egy tejeskávé, ahol meleg tejjel öntik fel az espressót, és nincs rajta tejhab.

Törökország: Türk Kahvesi

Ha kicsit különlegesebb kávéélményre gondolunk, akkor többek között Törökország biztos, hogy eszünkbe jut. Itt a kávé főzése egy külön szertartás, mindig a leghozzáértőbb ember készíti el. Elvileg egy időben válóóoknak számított, ha egy családban a férj nem tudta biztosítani a “kávéra valót” !

Nagyon leegyszerűsítve egy hosszú nyelű réz edényben kezdik el főzni a kávét gondos előkészítés és pörkölés után (amihez általában adnak cukrot is), amikor pedig majdnem kiforr, leveszik a tűzről, és felszolgálják. Ez egy különleges, habos ital lesz (nem adnak hozzá tejet, maga a kávé habosodik fel főzés közben!), amivel érdemes várni egy-két percet, hogy a zacc leülepedjen. Bővebben kifejtve itt tudtok olvasni róla! (Én nagyon ajánlom, ez a gyors összefoglalás rosszabb színben tünteti fel.)

Második megálló: Közel-Kelet és Észak-Afrika

Etiópia: Bunna

A kávé őshazája ez a hely, így nem véletlen, hogy itt is külön szertartása van a kávé elkészítésének. A kávézás itt nem csak egy melléktevékenység, hanem nagy becsben tartott esemény: szinte egy előadás, amihez általában szomszédok és barátok is csatlakozni szoktak. Hasonlít a török szertartáshoz, viszont itt hozzátartoznak a bódító illatok (amiket füstőlőkkel érnek el) és “kiegészítők” (pl. cukor, vaj, fűszerek) is; valamint általában a család egyik nőtagja készíti el az italt. Mondhatjuk hogy egy igazi közösségépítő -és ápoló tevékenység ez. (Ebben a cikkben nagyon szépen le van írva az egész folyamat.)


Szaúd-Arábia: Gahwa

Az araboknak is van saját kávékészítési szertartásuk, aminek fő szerepe az egymás iránti hála és vendégszeretet kifejezése. Szigorú szabályai vannak - még az is meg van határozva, hogy meyik kézzel illik elvenni a felajánlott poharat, vagy hogy milyen sorrendben vannak kiszolgálva a résztvevők! Kezdetben a sivatagot járó beduinok főztek kávét esténként, mivel hosszasan főtt, így a legkomplexebb aromák is ki tudtak oldódni (viszont nem égett meg!). Az arab kávét homokba fúrva főzik, így nem csak alja, hanem az oldala is melegszik, ami egyenletesebb hőeloszlást bizosít. Jellegzetessége az erős fűszeresség - gyakran kerül bele fahéj és kardamom. Tejet hagyományosan nem tesznek hozzá, de manapság ez is kezd elterjedni. 

Harmadik megálló: Ázsia

Japán: Siphon kávé

Bár a japánoknak nincs saját kávékultúrájuk (ott inkább a tea tölti be ezt a szerepet), helyette van egy kávés találmányuk: a siphon, vagy vákuum kávé. Ez a szerkezet a művészet és a tudomány szerelemgyereke, ugyanis egyszerre néz ki nagyon jól, és enged teret kísérletezésre a hőmérséklettel, idővel, és víz-kávé aránnyal. Ezt a módszert is lehet egyfajta rituálénak hívni, mivel az elkészítése jóval hosszabb időt vesz igénybe, mint mondjuk egy kapszulás kávéé, és bonyolultabb is. Általában azok részesítik előnyben, akik nem csak le szeretnének gurítani valami élénkítőt, hanem szeretnék élvezni az elkészítés folyamatát is, aminek a minőségi, tiszta íz lesz a cseresznye a tejszínhab tetején. 

Vietnám: Ca Phe Sua Da

Talán Vietnám a másik ország, ami a különlegesebb kávéjáról ismert a világon. Egyre több helyen lehet kapni vietnámi kávét, aminek felépítése nagyon egyszerű: a pohár alján sűrített tej kerül, amire csöpögtetős módszerrel főznek le egy erős adag kávét, és általában elég pici. Erre van egy speciális, pohárra helyezhető csepegtetős eszközük. A Ca Phe igazából a jegeskávéra utal, viszont a kettő között annyi csupán a különbség, hogy az utóbbiba raknak jeget is. Érdekesség, hogy eredetileg útszéli árusok készítették - manapság pedig Michelin-csillagos éttermek étlapján is megtalálható. Kicsi, erős, mégis édes!

Negyedik megálló: Amerika (mint kontinens)

USA: Drip Coffee

Ha valahol sok kávét isznak az emberek, az bizony Amerika. (Nem biztos, hogy túl minőségit, viszont annál nagyobb mennyiségben.) Elvileg az amerikaiak jobban kedvelik a csepegtett vagy filter kávét, mint a rendes espressót - ez abból fakad, hogy régen, amikor a hódítások időszakában sokat vándoroltak, ez volt a legegyszerűbb elkészítési mód. (És nyugaton akkor még nem nagyon voltak kávézók.) Hasonlít a vietnámi kávéhoz, mert ez is lefele csepeg egy tartóba, viszont itt megáll a hasonlóság. Ehhez az elkészítési módhoz is szükséges egy speciális eszköz, amibe kávéfiltert teszünk, majd forró vízzel felöntjük több részletben (általában 2-3), és hagyjuk lecsepegni, néha agitálva (megmozgatva) a keveréket, hogy egyenletes legyen. Nincs köze az americano-hoz, mivel ott egy lefőzött espressot engedünk fel forró vízzel!

Itthon is egyre népszerűbb ez a módszer, specialty kávézókban szinte biztosan van Chemex, vagy Hario V60 opció - ők ketten talán a legismertebbek, de ezen kívül még számos ilyen eszköz létezik. 

Mexikó: Cafe de Olla

Eredetileg katonáknak készített, melegítő ital volt, mára pedig a mexikói kultúra szeretett része: ez a Cafe de Olla, ami konkrétan “bögre kávét” jelent. Nincs konkrét információ arról, hogy mikor és hogyan született pontosan, viszont a legelfogadottabb teória szerint az 1910-es mexikói forradalom alatt készítették először Adelitasok vagy Soldedarosok (katonaságban harcolő nők) a férfi katonák számára, hogy melegedjenek a hosszú, hideg éjszakákon. Mivel újramelegített kávét tudtak csak inni, és valószínűleg a körülmények sem voltak megfelelőek arra, hogy minőségi kávét tudjanak csinálni, valahogy ihatóbbá kellett tenni azt, ami volt.

Minden családnak megvan a saját receptje, amiből nincs két ugyanolyan, és általában generációról generációra száll tovább. Az “olla” - azaz az agyagedény, amiben főzik a kávét - fontos szerepet játszik, hiszen ad egy különleges ízt az italnak. Elkészítése végtelenül egyszerű: főzzünk össze kávét, egy fahéjrudat, és piloncillót - azaz sötét, feldolgozatlan barna cukrot, majd szűrjük le. Sok mexikóinak ez az ital egyet jelent az othonosság érzésével, és emlékezteti őket a szeretteikkel töltött idő(k)re is. 

Ötödik, egyben utolsó állomás: Dél-Amerika

Brazília: Cafezinho

Brazíliában ez a szó szinte egyet jelent a vendégszeretettel. Jelentése “kicsi kávé”, viszont a jelentősége annál nagyobb: akárhova megyünk látogatóba, biztosan megkérdezik, hogy kérünk-e egy cafezinhot, vagy nemes egyszerűséggel csinálnak egyet, hiszen visszautasítani gorombaságnak számít. Irodákban is mindenki kap cafezinhot, emiatt teljesen természetes, ha egy meeting alatt egyszercsak kávéval kínálják az embert. Sőt,  néhány flancosabb bolt is ellátja vevőit cafezinhoval! 

Az ital maga egy szimpla espresso ízlés szerinti cukorral. Tradicionálisan a tűzhelyen készül egy lábasban, amibe először a vizet és a cukrot rakják fel főni, majd amikor felforrt, belekeverik az őrölt kávét, és egy szövetszűrőn (vagy kávéfilteren) keresztül leszűrik, és már lehet is fogyasztani. 

Kolumbia: Tinto

A szó fordítása vörösbor, viszont valamilyen rejtélyes okból mégis van egy másik jelentése: egy csésze fekete kávé, ami összeköti az embereket. Maga a kávé szinte szimbolikus, hiszen a tinto jelentése sokkal több, mint egy ital. Szorosan kötődik a családi és baráti, vagy akármilyen kapcsolatok ápolásához, szinte egy ragasztó, ami összeköti az embereket. A tinto mindig jó kifogás egy találkozáshoz, és a látogatások vendégszeretetének elengedhetetlen része. Bár a végeredmény ugyanaz, mint egy espresso, viszont a háttértartalma, a jelentősége a kolumbiaiak számára, néha még az elkészítés is más. A nap bármelyik szakaszában fogyasztják életkorra való tekintet nélkül - van, aki inkább késő este is iszik egy tintot, minthogy meghagyja! 

bemondások előtti dallamocska

A jármű kiáll a forgalomból, kérjük hagyják el a vonatot.

Ezzel világkörüli utazásunk végére értünk. Remélem élveztétek, és sikerült érdekes dolgokat mondanom. Köszönöm hogy velem tartottatok!





Források:

Az olasz kávé kultúrája: elkészítési módok és hagyományok | Lavazza

Olasz stílusú kávé: történelem, típusok és kultúra | Lavazza

A kávé Olaszországban: Egy szenvedélyes történet - Olasz Online

Az olasz kávézás alapszabályai - Kávé, Mámor, Itália

Milyen kávét isznak az emberek a világon :: Green Plantation

A török kávé / Türk kahvesi

A világ első kávéfőzője és az etióp kávékultúra

Az arab kávékonyha egyik kedvelt... - Cafe Frei Csíkszereda | Facebook

Arab kávé - Gahwa

Gahwa (Arabic coffee) | Abu Dhabi Culture

Bevezetés 8 lépésben a japán siphon kávézásba | Kávéház Magazin - Kávé és Sztori

Útmutató a vietnámi kávék világához - Dining Guide

Csepegtetett vs. főzött kávé :: Green Plantation

Why do Americans drink drip coffee rather then espresso like here in Australia or in Italy? - Quora

What Is Café De Olla? - Perfect Daily Grind

Cafézinho (Coffee Brazilian Style)

What is a colombian tinto coffee?

What is Tinto Coffee in Colombia? (How It's Made)


Back to Blog