
Kávékülönlegességek - A világ legdrágább kávéi
Gondolom veled is szembejött már sok helyen, hogy kávékülönlegességeket lehet itt kapni. Nekem erről vagy különféle ízesített/megbolondított kávé jut eszembe (mint pl. az ír kávé, amiben eredetileg egy kis likőr van), vagy hogy valami különlegesebb, esetleg kevésbé ismert termesztési helyről van. Viszont léteznek olyan kávéfajták, amik nem a felsoroltak, hanem az áruk miatt különlegesek! Igen, jól olvastad: létezik néhány kávé fajta, aminek csillagászati összegekbe kerül egy kilója. Ugyan miért? - kérdezheted. Én is feltettem ezt a kérdést, úgyhogy gyere, fedezzük fel együtt!
Kopi Luwak
Már kiskorunktól kezdve azt tanították nekünk, hogy a földről ne együnk meg semmit, mert koszos, és amúgy sem túl étvágygerjesztő mondjuk egy leejtett pogácsa. Ezt úgy tűnik nem tanították meg az indonéz őslakosoknak - és milyen jól tették, ugyanis ők fedezték fel ezt a kávéfajtát!
A név talán ismerős lehet, ugyanis ez a világ egyik legdrágább kávéja (és a Bakancslista című filmben is megjelent). Hívják cibetkávénak is, de talán a legismertebb elnevezése a macska(sz*r)kávé. Gondolom most felugrott a szemöldököd, de nyugodtan hagyd abba a szemed dörzsölését: ez a kávé ugyanis úgy készül, hogy egy állat előfermentálja a kávészemeket, és csak ezután kezdik el a feldolgozási folyamatot. Ez az állat igazából nem is macskafajta, csak nagyon hasonlít hozzá - valószínűleg ezért maradt meg az eredeti nevében a “macska” szó, magyarul viszont közönséges pálmasodróra (vagy maláji cibetmacskára) hallgat. A pálmasodró ázsiai származású, és egyike azon kevés állatnak, aki megeszi a kávét. Nem összekeverendő az afrikai cibetmacskával, akinek a mirigyváladékát parfümökhöz használják fel - a Chanel No. 5 is ezt használja! (Elvileg manapság már mesterségesen előállítva.) Maga az elnevezés is az állathoz köthető: a “kopi” indonézül kávét jelent, a “luwak” pedig a pálmasodróra utal.
No de kanyarodjunk vissza az őslakosokhoz: miért jutott eszükbe az, hogy egy állat ürülékében turkáljanak? Azért, mert a gyarmati időszakban holland telepesek uralták a szigetvilágot, és mivel hatalmas értéknek számított a kávé, megtiltották az ott lakóknak hogy a leszüretelt kávébabokat elfogyasszák. Ők viszont megfigyelték, hogy a pálmasodró, miután megette a nyers, még piros kávészemeket, szinte érintetlenül hagyta hátra azokat - azaz pont annyira emésztette (fermentálta) meg őket, hogy eltávolítsa a puha héjukat; ez elvette a keserűséget, és selymes ízt hagyott hátra. Ezeket a szemeket kiválogatták, alaposan megtiszították, és megfőzték, így kijátszva a rendszert: bár a kávészemeket nem fogyasztották el, a belőle készült italhoz mégis hozzájutottak. Géniusz!
Ezekből a szemekből készült kávé testes, krémes, ízjegyeiben keveredik a csoki és a föld - sőt, mivel a pálmasodró sok gyümölcsöt is fogyaszt, néha gyümölcsös ízjegyek is felfedezhetők. Szigorúan cukor és tej nélkül szolgálják fel, nehogy elvesszenek az ízek - ami nagy vétek lenne, ugyanis egy csésze ára megközelíti a 30 000Ft-ot! Ha feldolgozatlanul szeretnék beszerezni, akkor is érdemes mélyen a szebünkbe nyúlnunk, ugyanis kilogrammos ára kettő- és háromszázezer forint között mozog.
(Érdekesség, hogy a különlegessége sok csalót is vonz, így megjelentek hamisítványok is a piacon. Ezek fogságban tartott pálmasodrókkal, vagy az afrikai cibetmacskával emésztetik meg a kávészemeket (aki nem emészti meg olyan jól), és/vagy hozzákevernek más kávét is - ezeknek az íze természetesen sokkal gyengébb, rosszabb lesz, így nagyon fontos, hogy fel legyen tüntetve a “wild sourced” (vadonból származó) jelzés!
Black Ivory Coffee
Az extrém vonalon maradva következő delikvensünket szintén négylábú állat emészti meg, csak sokkal nagyobb, és szürke - ez a tájföldi elefánt. Lehet azt mondani, hogy a kettő kávéfajta összefügg, ugyanis pont a silány másolatok miatt kezdett el kísérletezni más állatokkal egy feltörekvő termelő.
Mindössze egyetlenegy helyen gyártják: Tájföld Surin nevű tartományában, egy elefánt menhelyen. Ennek a kávénak missziója van: minden vásárlás a menhelyet és az elefántokat örökbefogadó családokat segíti meg - ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy az elefántoknak kevesebb bajuk essen, ugyanis szegényeket vadásszák vagy az agyarukért, vagy a kicsinyeikért. Milyen szép, nem? Az viszont annál kevésbé, hogy 33 kg kávécseresznyére van szükség 1kg Black Ivory Coffee előállításához! Ez amiatt van, mert a kávébabokat belekeverik az elefántok kedvenc eledelébe, majd miután átment az állaton, kézzel válogatják ki a szemeket. Alapos mosás, szárítás és válogatás után - csakis a legnagyobb szemek kerülhetnek forgalomba! - megpörkölik és bezacskózzák a kávét. Érdekesség, hogy csakis rendelésre pörkölnek, és nem tárolnak pörkölt kávét!
Az elefántok által fermentált kávénak egyedi, mégis könnyed, édes íze lesz. Legtöbbször a kakakót és a csokit, valamint lehetenyi cseresznyét és füves ízt lehet kiérezni belőle - mindezt keserűség nélkül. Testességét a teáéhoz lehet hasonlítani - viszont élményben biztosan felejthetlen! Kizárólag öt csillagos luxushotelekben lehet kipróbálni, viszont a menhely saját weboldalán (https://blackivorycoffee.com/) a köznép számára is biztosítanak egy kevés mennyiséget vásárlásra. Itt is rendesen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ugyanis egyetlen adag kávé ára 57.000 Ft!
Hacienda la Esmeralda
Következő kávénk előállítása már nem sorolható az extrém kategóriába, hiszen különlegessége másban rejlik: ez a kávé az eredeti Geisha! Gondolom ez így nem mond sokat, de ne aggódj, ez csak azt jeletni, hogy nem vagy kávéfanatikus. A Geisha kávé azért annyira drága, mert sokkal ellenállóbb a fertőzésekkel szemben, mint a társai - mellette pedig nagyon finom.
Történelme meglepően hosszú időre nyúlik vissza, ugyanis 1930-ban fedezte fel először Richard Whalley kapitány, aki Etiópiában volt brit konzul a gyarmatosítás alatt. Megbízást kapott a kenyai mezőgazdasági igazgatótól, hogy gyűjtsön be 10 font súlyú kávémag mintát egy hegy környékéről. Arra voltak kíváncsiak, hogy az egyes helyi mutációk alkalmasak-e arra, hogy más gyarmatokban is elültessék őket. Érdekes módon a név maga valószínűleg egy félreértés- vagy írás miatt keletkezett, ugyanis Etiópiában nemhogy nincs Geisha nevezetű hegy, de még régió vagy város sem - viszont Gesha (vagy Gecha) igen. Mégis, Richard kapitány jelentésében az állt, hogy a Geisha-hegyről származik a minta, és innentől kezdve így lett ismert ez a kávé.
A Hacienda la Esmeralda egy hatalmas farm Panamában, ami 1967-től a Peterson család tulajdona. Eredetileg tejtermelő gazdaság volt, majd a 80-as években a család elkezdett többféle kávéfajtát ültetni a farm különböző pontjaira. Az 1990-es években, mikor kezdett egyre nagyobb hangsúly lenni a kávétermesztésen, vettek egy magasan fekvő farmot, amit Jaramillo névre kereszteltek. Sajnos egy kávélevél rozsda fertőzés elpusztította az elültetett kávék nagy részét - viszont Daniel Petersonnak feltűnt, hogy a Geisha növénynek szinte semmi baja nem esett.
Emiatt elkezdték ezt a variánst elültetni a farm többi részén is - sőt, voltak olyan vakmerőek, hogy 1650 méteres magassában is ültettek belőle, amire előtte még nem volt példa! És pont ez a vakmerőség kellett ahhoz, hogy felfedezzék a Geisha kávé gazdag ízét - na meg persze az a másik vakmerő lépés, hogy a feldolgozási folyamat alatt minden kávéfajtát elkülönítettek, és egy helyen, egymástól elzárva dolgoztak velük. Az egyik ilyen elkülönített egység a Jaramillo farmról jött, és amikor beneveztek vele a 2004-es Best of Panama versenyre (ami egy kávékostoló- és árverező verseny), mindenki álla a földön landolt. Ez volt az első alkalom, hogy a résztvevők 100%-os Geisha kávét kóstoltak, és annyira különleges ízélmény volt - kirobbanóan gyümölcsös, réteges aromával, ami inkább hasonlított etiópiai, mint latin-amerikai kávéra -, hogy megnyerte a versenyt. Sőt, még egy rekordot is felálított, ugyanis abban az évben ez lett a legdrágábban elárverezett kávé!
Innentől kezdve a család minden energiáját abba fektette, hogy tökéletesítsék az előbb említett rendszert, sőt 2007-ben elkezdtek egy majnem egy évtizedes kutatást a kávévariációkról. Azóta több, mint 400 különböző alfajtát ültettek el a birtokuk magasabb részein. Ha szeretnénk kipróbálni ezt az isteni kávét, akkor van lehetőségünk rendelni a honlapjukon keresztül (ha nem fogyott még el), de ez sem olcsó mulatság: kettő, egyenként 160g-os doboz ára közel 67.000Ft, azaz egy doboz nagyjából 33.000Ft! (Igaz hogy ebből több adag is kijön, de így sem hívható olcsónak.)
St. Helena Coffee
Gondoltad volna hogy egy kávé azért lesz drága, mert nehéz elérni? Következő kávéfajtánkkal épp ez a helyzet: Saint Helena szigete az atlanti-óceán kellős közepén található, és a világ egyik legelszeparáltabb helye: a legközelebbi kikötő a Dél-Afrikai Köztársaság Cape Town-ja cirka 2720 km-re, a legközelebbi szárazföld pedig Ascension Island (Felemelkedés sziget) nagyjából 1125 km-re. Maga a sziget picurka, és a népessége nem haladja meg az ötezer főt! Eddig kizárólag postahajóval volt megközelíthető, ami találó módon a Royal Mail Ship St Helena (St Helena királyi postahajó) nevet viseli. (Érdekes kérdés hogy van-e a szigetnek bármi köze a hajó elnevezéséhez, ugyanis a hajó tulajdonos cége angliában, Cornwallban található. Vicces egybeesés lenne, az tuti.) Nemrégiben épült egy reptér is a szigetre, de így is több, mint egy nap odajutni!
Szóval ezen az isten háta mögötti, parányi kis szigeten termesztenek kávét. Na de miért akarnák-akarják az emberek meg is venni azt? A válasz nagyon egyszerű: kimagasló a minősége, ugyanis annyira távol van mindentől a hely, hogy a világ egyik legérintetlenebb területei közé tartozik. Mellé még jó adottságokkal is rendelkezik: termékeny, gazdag vulkanikus talaja, kristálytiszta forrásvize és borzasztóan sok guanója van. A guano egy természetes trágya, ami a tengeri madarak mellékterméke, és telis-tele van tápanyagokkal. Nyugi, a kávénövénynek csak a szárát kenik be vele, annak is csak az alját, és csak alapos kiszárítás után!
Emellett még az is közrejátszik, hogy sokáig egyetlen egy kávéültetvény volt a szigeten (most már van kettő) - ami a Bamboo Hedge névre hallgat - ,és nagyjából évi 6000kg kávét “állítanak elő”; ezt kézzel takarítják be, és napon szárítják ki, ami sokkal több időt vesz igénybe (nagyjából 4 hónap) a hagyományos eljárásokkal szemben (4-5 nap). Csak hogy kicsit kontextusba állítsuk a mennyiségeket: ez a szám nagyjából egyötszázada a világ első számú termesztőjéhez, Brazíliához képest! Az egészet koronázzuk meg azzal a ténnyel, hogy a földrajzi adottságai miatt az itt “csak” 720 méteres magasságban termesztettt kávé megfelel más országokban 1000+ méteres termesztési magasságnak, és hogy különleges figyelemmel dolgozzák fel a növényt - és kész is a különleges kávé receptje.
Na de milyen az íze? Gyümölcsös, fekete cseresznyész ízjegye van, ami kellemes csokis utóízzel párosul. Sajnos a hivatalos weboldalon nem találtam arra információt, hogy mennyibe kerül, viszont egy másik oldal alapján Bamboo Hedge-ről 125g előpörkölt kávéhozvnagyjából 30.000Ft - ért (65 angol font), pörkölés nélkül pedig 500g - hoz 75.000Ft - ért (160 angol font) juthatunk hozzá.
Finca el Injerto
Végül, de nem utolsó sorban elérkeztünk listánk utolsó versenyzőjéhez, ami Guatemalában található. Valószínűleg több minden is hozzájárul ahhoz, hogy ebben a listában helyet kapjon, amiből az egyik az ország fantasztikus mikroklímája: ásványi anyagokban gazdag (nem vulkanikus) talaja, 22 fokos átlaghőmérséklete és 1600mm-es átlag csapadéka van. Emellett az ültetési magasság 1500 és 1920 tengerszint feletti méter között mozog, ahol a legkényesebb kávéfajtákat szokták csak ültetni. Harmadrészt pedig tisztelik a természetet, csakis környezetbarát módon folytatják a termesztést és feldolgozást is: vízerőműből jön az energia, az elhasznált vizet újra felhasználják - megtisztítás után - ivóvízként, a kávé pergamenháját fűtésre használják (ami az otthonok kb. 70%-át lefedi), a keletkező “maradékból” pedig trágya készül, amit a földeken használnak fel - és szinte mondani sem kell, hogy kézzel szüretelnek. És ha ez még nem lenne elég, akkor az erdőírtás ellen is küzdenek: már 25 hektárnyi fát elültettek!
A munkások testi és lelki egészségére is nagy figyelem van fordítva: el vannak látva védelmi ruházattal/eszközökkel, kapnak képzéseket, sőt rendszeresen vesznek részt orvosi és fogászati ellátásokon is! Emellett biztosítva van a megfelelő lakhatás, gyógyszerek, és majdnem 18km-nyi (valószínűleg betonozott) út, hogy bárhova el tudjanak jutni. Ezek után kezd érthetővé válni, hogy miért is ennyire drága az itteni kávé!
Ez a farm is egyetlen család tulajdonát képezi genereációk óta, manapság az Aguirre-ek harmadik és negyedik generációja viszi tovább a hagyományt. Csakis olyan kávékkal dolgoznak ami a saját földjükön termett! Azt vallják, hogy a pörkölés művészet, és csak akkor tudja az ember kiválóan csinálni - sok-sok gyakorlás után -, ha ismeri a kávét, a környezetet, ahol nőtt, és magát a pörkölést végző személyt is. Márpedig ki lenne erre alkalmasabb annál, mint aki születése óta foglalkozik kávéval, hiszen bele született?
Mivel egy egész farmról beszélünk, ahol több variánst is termesztenek, több ízjegy is megjelenik a kávékban. A négy legkedveltebb variáns mindegyikében más ízjegy jön elő: a Royal Bourbon krémes, édeskés-csokis; a Pandora Premium Pacamara citrusos és trópusi gyümölcsös, főként ananász és barack ízjegyekkel; a Giant Maragogype ízjegyeiben a grépfrút és a dohány keveredik; végül pedig az Espresso Blend az édes, savas és keserű ízek kombinációja - mint látható, elég nagy a variáció a variációkon belül. Érdekes módon ha innen szeretnénk kávét venni, akkor a többi társához képest egészen olcsón megússzuk: a legdrágább variáns amit találtam az oldalon nagyjából 8400Ft 300g-ért. (Érdekes módon egy oldal szerint nagyjából 500 dollár - azaz 182.000Ft kilója, de a hivatalos oldalon nem ezt találtam, ezért kicsit zavaros a dolog.)
Ezzel felfedezőutunk végére is értünk. Remélem érdekes volt látni, hogy a kávé mennyivel több, mint csak egy ital, és milyen sok különböző történettel lehet találkozni, ha kicsit nyitottabban állunk hozzá : ) Szerinted rászolgáltak ezek a kávék a hatalmas összegekre, vagy inkább csak szemfényverés?
Források:
Cibetmacska kávé (Kopi Luwak) – A világ legdrágább kávéja
The Process - Black Ivory Coffee - The World's Most Expensive Coffee
Our Story - Hacienda La Esmeralda
Roasted Esmeralda Special Geisha Microlot Assortment
St Helena Trading Limited St Helena Coffee - English
Why Napoleon (may have) loved St Helena coffee | The Spectator
St Helena Coffee - Sea Island Coffee
Sustainability – El Injerto Farm
https://elinjertocafe.com.gt/categoria-producto/variedades/
What Is The Most Expensive Coffee In The World? | Goldleaf