
A japánok zöld aranya: matcha
Eddig csak ázsiai országokban lehetett megtalálni, manapság viszont egyre több itthoni és külföldi kávézó menüjén tűnik fel a matcha latte. De mégis mi ez a fura színű ital?
A matcha más néven zöld tea por. Japánból származik, ahol több helyen is foglalkoznak az előállításával, ezek közül a legismertebb Uji városa. Gyönyörű élénk zöld színét annak köszönheti, hogy a fiatal tealeveleket szüretelés előtt 2-4 héttel beárnyékolják, így sokkal több klorofillt termel. Csakis a legfiatalabb és legzsengébb leveleket szüretelik le kézzel, majd gondos válogatás és szárítás után finom porrá őrlik azokat. Lehet fogyasztani önmagában is, viszont a legkedveltebb variációja a matcha latte, amikor valamilyen tejjel van felöntve. Azért kapta a “zöld arany” becenevet, mert számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik:
Energiát ad - kellemetlen utóhatások nélkül
A matchát sokszor szeretik a kávéval szembeállítani, mivel mindkettőben van koffein, viszont kettő fontos különbség van közöttük: egyrészt a matchában kevesebb koffein található (30 mg/adag, míg a kávéban 80-120 mg/adag), másrészt a matchában levő koffein párosul egy L-theanine nevezetű anyaggal. Ez biztosítja a koffein fokozatos felszabadulását - míg a kávéban található koffein egyszerre szabadul fel, ezzel okozva néha rosszullétet -; és nyugtató hatása is van. Emellett kiváló lúgosító hatása is van - azaz nem okoz gyomorsav termelődést - szemben a kávéval, ami után sok embernél kellemetlen hatások jelentkeznek.
Antioxidáns bomba
Az antioxidánsok (pl. C-vitamin, szelén) a testünkön belül harcolnak a szabadgyökök ellen, amik más néven sejtkárosító atomok; ezek felelősek például a rákos megbetegedésekért és az immunrendszer gyengüléséért. Mivel a matcha porhoz a teljes tealevelet finom porrá őrlik - míg az áztatós teáknál csak egy részét használják fel -, így nagyjából tíszer annyi hatóanyag található egy adag matchában, mint egy adag hagyományos zöld teában.
Létezik egy mérőszám, ami az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) névre hallgat, és az adott termék antioxidáns hatását mutatja. 1 g kávé ORAC mutatója például 27,8 , míg 1 g matcháé nagyjából 1573, ami hatalmas szám.
Segít a fogyásban
A matcha nem valami csoda fogyipor, ami két hamburger között fogyasztva darázsderekat fog adni, viszont számos módon hozzá tud járulni az egészséges és biztonságos súlycsökkentéshez. Borzasztóan sok EGCG-t tartalmaz, ami egy polifenol antioxidáns; ez egyszerre felpörgeti az anyagcserét és lassítja a zsírsejtek növekedését. A matcha növeli a testünk termogenetikus hatását is (mennyi kalóriát égetünk el) az alap 8 - 10%-ról akár 35 - 40%-ra. Sőt, ha edzés előtt fogyasztjuk, akkor akár 25%-kal megnöveli a zsírégetést! És még mindig nincs vége: természetes vízhajtó és méregtelenítő hatása van, hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához, és még az étvágyat is csökkenti.
Belülről szépít
A fentebb említett anitoxidánsok harcolnak a bőr károsodása és az öregedési folyamatok lassítása ellen. Emellett a matcha nyugtató és stresszoldó hatással is bír, sőt az állóképességet is segít javítani, és növeli teljesítményünket is. És ami a legjobb: nincsen semmilyen negatív mellékhatása, így akár várandósság alatt is nyugodtan lehet fogyasztani.
A felsoroltak alapján talán joggal lehet mondani, hogy “napi egy matcha az orvost távol tartja”. Finom és egyszerű módja az egészségünk támogatásának, viszont itt nagyon, nagyon fontos a megfelelő minőség. Sajnos sok rossz minőségű matcha por kering a piacon, amik lehet, hogy pénztárcabarátabbnak tűnnek, de senki nem jár velük jól.
Kettő fontos tényező van a megfelelő minőség megállapításánál: a por ára, és a színe.
Jó minőségű matcha port itthon nagyjából 8 - 9000 Ft - ért lehet venni “legolcsóbban”. Ez elsőre nagyon magas árnak hangzik, viszont egyrészt eloszlik hosszú távon (egy 30 g - os zacskó matcha por kitart egy - két hónapig is, és egy adaghoz nem kell sok port használni (csak ha szeretnénk :) ), másrészt korlátozott számban érhető el az előállításához szükséges tealevél: évente mindössze 2500 tonna. Erre még rá tesz egy lapáttal, hogy nagy odafigyelés kell az előállításához, ami nagyon költséges is, és kevés kerül belőle exportálásra, mert annyira népszerű Japánban. Végül is ez egy kézműves termék, ahol a szakértelmet fizetjük meg, és azt, hogy nem automatizáltan, hatalmas mennyiségekben kerül előállításra.
(Update: ha éppen rosszul áll a szénánk, és nem tudjuk megengedni a "rendes" matcha porokat, de fejre állunk nélküle, akkor pl. a Müllerben és a rossmann-ban lehet kapni nagyjából 4-5000Ft - ért 30g - os kiadást, ami meglepően jó minőségű. Valamikor írok erről is bővebben.)
A megfelelő minőségű matcha por színe élénk, vibráló smaragdzöld. Ez azért nagyon fontos, mert ezzel párosulnak egyéb jellemvonások is: az illata kellemes, enyhén édeskés, mégis földesebb; az íze is hasonló, nincs rossz utóíze, és jól oldódik. Ezzel szemben a gyengébb minőségű matcha por színe ronda iszapzöld, egyes esetekben majdnem barna; illata szúrós, kellemetlen; rossz ízt hagy a szánkban, és nehezebben oldódik.
Egyesek szerint algára vagy halra hasonlít az íze, mások szerint olyan, mintha füvet ennének. Sokan azért gondolják, hogy nem szeretik a matchát, mert rossz minőségű port próbáltak, és mint látható, matcha por és matcha por között ég és föld tud lenni a különbség. Lehet azon versenyezni, hogy ki tudja a lehető legalacsonyabb áron megvenni a matcha port (létezik 2000Ft / adagos kiszerelés is), viszont az szó szerint pénzkidobás.
Szóval ha szeretnénk valamit tenni az egészségünkért, ami könnyen beépíthető a mindennapokba, szeretnénk a kávé helyett finom alternatívát, vagy csak szürcsölnénk valami finomat nap közben, akkor egy bögre matcha latte a tökéletes választás!
Forrás:
https://mmatcha.hu/pages/matcha-gyakran-ismetelt-kerdesek
https://mmatcha.hu/pages/matcha-dieta