
6 vietnámi kávé, amiről nem biztos, hogy hallottál
Ha meghalljuk a “vietnámi kávé” kifejezést, akkor valószínűleg a tradicionális ital jut eszünkbe: (édesített) sűrített tejre csepegtetett espresso, a hozzá való eszköz segítségével. Igen ám, viszont itt még koránt sincs vége a lehetőségeknek, sőt! Mint minden ország, Vietnám is a saját szájízére formálta a kávét, és létrehozott néhány kifejezetten izgalmas italt. Ezeket szeretném most bemutatni, hátha kedvet kap valaki egy kis kísérletezésre : )
Ca Phe Sua Da
Egy korábbi cikkben már megemlítettem ezt az italt - hiszen a vietnámiak egyik nagy kedvence -, viszont ismétlés a tudás anyja, így itt is helyet kap. Ez talán az egyik legunalmasabb eleme a felsorolásnak, ugyanis egy sima, tejes jegeskávéról beszélünk. Elkészítése ugyanaz, mint fentebb említettem - annyi különbséggel, hogy jeget is raknak a sűrített tejhez. A kávé karakteres, mondhatni keserű ízét gyönyörűen lágyítja a sűrített tej - főleg ha édesített verziót használunk - , ami még az ital textúrájához is hozzáad. Jéggel megbolondítva pedig kapunk egy krémes, mégis frissítő kávé italt. Szinte már csak egy homokos tengerpart és napsütés hiányzik a képből!
Bac xiu
Ennek az italnak inkább a keletkezése érdekes, mintsem az összetétele, ugyanis három különböző népcsoport ízlése elegyedik benne: kínai, francia, és vietnámi. A legenda úgy tartja, hogy Saigon kínai negyedében élő kínaiak a 20. században gondoltak egyet, és megpróbálták átalakítani a tradicionális tejeskávé receptet, hogy azt gyerekek és nők is tudják fogyasztani - ugyanis nekik túl keserű volt (még tejjel is!). Emiatt elkezdtek kísérletezni a tej-kávé arányával, hogy “emészthetőbbé” tegyék. Amilyen egyszerű ez az ital (van benne kávé és tej, aztabetyármindenét), annyira fontos ennek a két összetevőnek az egyensúlya: túl sok tejtől túl édes, míg túl sok kávétól túl keserű lesz. (Hogy a franciák hogyan illenek a képletbe, azt sajnos nem tudom. Talán a kínai-negyed lakói tudják.)
Ca Phe Dua
Az ízesített kávé(k) kedvelőinek tökéletes ez a kókuszos ízvilágú ital. Kókusz ízét nem ám mesterséges szirupnak köszönheti - hanem igazi kókusztejnek! Ezt turmixolják össze sűrített tejjel és jéggel, amíg egységes állaga nem lesz. Eközben egy üvegben vagy shakerben addig ráznak egy adag fekete kávét (lefőzött espresso? Instant kávé? Örök rejtély marad.), amíg nem lesz habos. Először a kávé kerül a pohárba, majd lassan ráöntik a kókuszos-tejes elegyet, és lehet is fogyasztani. További édesítésre itt sem lesz szükség, ugyanis a kávé kesereűségét szépen ellesúlyozza a tej kókuszos édessége. Szürcsölgetése közben pedig akár Hawaii partjaira is képzelhetjük magunkat…
Gyümölcsös cold brew
Sajnos ez az ital kakukktojás a felsorolásban, ugyanis szegény az egyetlen, aki nem kapott saját nevet. Ez sem túl összetett ital, mégis annál ötletesebb: a cold brew-t elegyítik gyümölcsökkel, vagy gyümölcslével, így adva plusz ízjegyeket az italnak - ami emellett még frissítőbb is lesz, mint a mezei kávé. Legyen az édes licsi, egzotikus narancs, vagy kesernyés sárgabarack, ez a könnyed, gyümölcsös ital biztosan segíteni fog legyőzni a legnagyobb kánikulát is!
Ca Phe Trung
A tojást, mint összetevőt, általában sütikkel asszociáljuk, vagy a reggeli rántottánkkal - viszont kiválóan illik kávéhoz is! Mint előtte annyi minden mást, ezt is a háborús idők megszorításainak köszönhetjük, pontosabban egy Mr. Giang nevezetű úriembernek. 1940-ben még javában folyt a II. világháború, ami bizony nem kedvezett az élelmiszer áraknak, így a cukor és tej ára is az egekbe szökött. Ebben a helyzetben jutott Mr. Giang eszébe (aki mellesleg a Hanoi-ban található Giang Cafe alapítója), hogy tojással helyettesíti a tejet, amit mézzel édesít meg: ebből született meg a tojásos kávé. (Elvileg egy Metropol hoteli - manapság Sofitel Legend Metropol Hanoi - látogatása adta az ötletet, de hogy ott mi történt, arra nem tér ki a fáma.)
Senki ne ijedjen meg, a tojás ízét egyáltalán nem lehet érezni az italon, csupán a kávé karakteres íze keveredik a selymes, édes tojáshabbal (amihez csak a sárgája kerül felhasználásra). Így egyszerre kapunk izgalmas íz- és textúra beli élményt. Kicsi csészében szokás tálalni, amit egy tál forró vízbe raknak, nehogy kihűljön.
Ca Phe Muoi
Történt már veled olyan, hogy cukor helyett véletlenül sót raktál a sütibe, vagy a kávéba? Képzeld, van, amikor a vietnámiak ezt direkt csinálják! Ez a vietnámi sós kávé, ami Hue-ból, az egykori fővárosból indult útjára, és egyesíti a kávé hagyományát a 21. század leleményességével. Ezt sem túl nagy ördöngösség elkészíteni, az ízélmény mégis összetett: a kávéhoz adnak egy csipet sót, amit sűrített tejre öntenek, és tejhabbal koronáznak meg. Van itt édes, sós, és keserű - ami elsőre fura kombinációnak tűnhet, mégis harmóniában vannak egymással. A só mindkét másik összetevőre jó hatással van: a kávé keserűségéből visszavesz, míg a tejnek előtérbe hozza az édességét. Egyesek szerint az íze hasonlít a sós karamellához. Egyedi kulináris élvezet, az biztos!
Ezzel a listánk végéhez értünk. Remélem tudtam új és érdekes információval szolgálni, és élveztétek ezt a mélyebb betekintést Vietnám kávékultúrájába. Próbáljátok ki mindet!
Forrás: A Guide to Vietnamese Coffee